wyróżniony znakiem Dolina Baryczy Poleca!

Odtwórz wideo

Historia​

Komyśniak (zwany inaczej Komiśniak lub Składany) wywodzi się od żołnierskiego chleba żytniego, który produkowany był w taki sposób, by jak najdłużej zachowywał świeżość. Był najważniejszym składnikiem prowiantu żołnierskiego, bardzo popularny
w armii monarchii austro-węgierskiej.

 

Produkcja​

Komyśniak wypiekany jest w tradycyjnym piecu, według starej, sprawdzonej receptury, na naturalnym żytnim zakwasie, z odpowiednio dobranej mieszanki mąki żytniej i pszennej bez jakichkolwiek polepszaczy chemicznych.
Wyrobione ciasto garuje się na deskach (bez foremek) i przekłada płótnem. Poszczególne bochenki wkłada się do pieca pojedynczo i skleja ze sobą w jeden duży bochen. Po wypieczeniu odrywa się chleby od siebie, dzięki czemu bochenki mają charakterystyczne miękkie i jasne boki.

Właściwości

Komyśniak to duma piekarni Edwarda Rybki. Ma wyjątkowe walory odżywcze
i niepowtarzalny smak. Jest naturalnym, zdrowym pszenno-żytnim chlebem. Dzięki specjalnej technologii produkcji wyróżnia się spośród wszystkich innych chlebów. Ma zawsze chrupiącą skórkę, soczysty miąższ i bez jakichkolwiek polepszaczy chemicznych przez długi czas zachowuje świeżość. Najlepiej smakuje zaraz po wypieczeniu, ze smalcem, odrobiną soli
i ogórkiem kiszonym. Smacznego.